QUÈ ÉS LA PNL?

 

Les coses no són com són sinó com creiem que són fins que es demostri el contrari

 

Us presentem la PNL a través d’una entrevista realitzada per la revista Girosalut al nostre Director Sergi Bonilla:

Avui entrevistem a Sergi Bonilla Diví, gerent de Girona Coaching ( www.gironacoaching.com ), Practitioner i Màster Practitioner en PNL (Programació Neurolingüística). Em volgut parlar amb en Sergi ja que és un referent en PNL dins la província de Girona perquè ens informi sobre què és la PNL, ens ajudi a entendre més aquesta disciplina, ens expliqui les seves aplicacions i ens recomani alguna formació interessant.

Sergi, últimament sentim a parlar molt sobre la PNL i ens agradaria que ens expliquis que és exactament la PNL.

La Programació Neurolingüística és l’art d’entendre el que les persones no diuen quan s’expressen ja sigui de forma verbal com no verbal, la PNL és entrenar-se per saber escoltar més enllà del que els altres escolten de forma simple i bàsica, la PNL és veure allò que altres no veuen i sobretot la PNL és entendre que els nostres sentits, les nostres creences i els nostres valors controlen, guien i condicionen la vida que en aquest moment estàs vivint.

La PNL és entendre que la teva vida és un 90% inconscient i només un 10% conscient, i si no t’ho creus analitza el que ets capaç de fer mentre condueixes, cuines, menges, camines, fas esport… ¿Hi poses molta consciencia, o simplement ho fas de forma inconscient? ¿T’has adonat de la quantitat de coses que pots fer a la vegada? ¿I a totes poses consciència?
La PNL és observar de forma diferent i sobretot entendre que les teves paraules, en el 90% inconscients, no són fruit de l’atzar sinó de la teva programació neurològica. Parles en funció de com penses.

Però Sergi, ¿què vols dir que les paraules no són fruit de l’atzar?

Has de saber que les paraules que estàs utilitzant en aquests moments condicionen la teva vida, sona una mica estrany però si ets capaç d’observar el que els altres diuen, enseguida t’adonaràs que les paraules que utilitzes estan escollides pels teus pensaments. Fixat, ¿per a tu és el mateix?: Vull un canvi a la meva vida – Necessito un canvi a la meva vida – M’agradaria un canvi a la meva vida – Un dia d’aquest faré un canvi a la meva vida.
Està clar que el teu grau de compromís i responsabilitat en funció d’una o altra d’aquestes afirmacions que utilitzes estan condicionades pel que realment vols fer, per tant les teves paraules estan condicionades pels teus pensaments. Segons Robert Dilts, un dels grans gurus de la PNL mundial, afirma que els teus pensaments generen paraules, les teves paraules accions, les teves accions hàbits i els teus hàbits comportaments, per tant si vols canviar la teva vida, has de començar pels teus pensaments i veuràs els resultats en els teus comportaments.

Interessant… o sigui que a partir d’ara vigilaré més el que dic (jajajaja). I, ¿en què es pot aplicar la PNL?

La PNL és una disciplina que a dia d’avui s’aplica a molts àmbits de la nostra vida ja que és un estudi, disciplina, metodologia basada en i per les persones. La PNL es pot utilitzar tant en el món de les vendes, de la teràpia, en la política, en l’educació, en la comunicació (tant verbal com no verbal), en el màrqueting, per emprenedors, en el Coaching, en la negociació (empresa – família), en l’art de la persuasió, en l’atenció als clients, amb els adolescents, en la psicologia, en la gestió de persones…etc, en tots aquells àmbits on la relació personal, la gestió del canvi i la comunicació siguin els eixos principals.
Has de saber que l’origen del món de la PNL es centra en el món terapèutic, ja que els seus dos cofundadors, Richard Bandler i John Grinder es van centrar en el mètode terapèutic de Fritz Perls (Gestalt), Virginia Satir (Teràpia familiar) i Milton Ericksoon (Hipnoteràpia) per desenvolupar aquesta disciplina. El que fan és observar que fan els terapeutes per ser excel•lents i els “modelen” per saber com ho fan, i fixat que dic com ho fan i no perquè ho fan, ja que l’èxit del canvi està en el com i no en el perquè.
La PNL és quelcom que suma, que s’integra, que fa augmentar la consciència del com fem les coses i ens ajuda a fer canvis de forma ràpida, elegant i eficaç.

Comentes que l’origen de la PNL és terapèutic, i a dia d’avui ¿en què ens pot ajudar?

Les aplicacions terapèutiques són extraordinàries, només comentar-te que en les nostres formacions em eliminat fòbies (a gossos, a aranyes, a la sensació de mar oberta, a serps, a volar, etc), em ajudat a molta gent a deixar-se de menjar les ungles, em generat canvis de creences, hem realitzat exercicis de llenguatge hipnòtic, em ajudat a gent a arribar fins on no es pensaven arribar i hem ajudat a la gent a parlar diferent i a entendre que la seva vida està condicionada per la seva inconsciència i els seus patrons mentals i lingüístics.
A dia d’avui són molts dels nostres ex alumnes que encara ens comenten dels canvis que estan assolint amb els seus clients i lo contents que estan, i el més interessant és que els comentaris ens arriben de terapeutes, psicòlegs, mestres, gerents d’empresa, gestors de persones, pares i mares… és extraordinari.

¿I què cal per formar-se en PNL?

Primer de tot comentar-te que la PNL és una formació no reglada a l’estat espanyol, i que la manera, segons la meva opinió, és formar-se de la font mare. Nosaltres la formació que realitzem i recomanem està avalada per Richard Bandler (Co-fundador de la PNL) i la formació la imparteix una persona formada directament amb ell. Per a mi és molt important el certificat que entreguem, ja que està reconegut a nivell internacional per la Society of NLP, fet que et permetrà portar a terme aquesta disciplina professional amb tota garantia de qualitat i aprofitament.
El primer nivell necessari per poder aplicar la PNL de forma professional és realitzant un Practitioner, ja sigui avalat per la Society of NLP o per AEPNL (Asociación Española de PNL). I posteriorment realitzar el Màster Practitioner en PNL on aprofundiràs en els exercicis i les tècniques perquè siguis excel•lent alhora de portar-ho a terme.
M’agradaria comentar que la PNL és per aquelles persones que estan disposades a practicar, ja que l’essència de la PNL està en la pràctica, per això les nostres formacions estan dissenyades en realitzar pràctiques més del 60% del temps que dura la formació dels nostres alumnes.